rundtomsklerose

rundtomsklerose

Om denne blog

Jeg vil via denne blog dele nyheder, erfaringer og overvejelser om sklerose og relaterede emner med dig.

For at kunne skrive en kommentar skal du tilføjes som bruger; send mig din e-mail adresse, hvis du ønsker dét. Brugere kan logge sig ind med deres e-mail adresse og adgangskoden: rundtomsklerose. Når du klikker på den lillebitte, sorte trekant til højre for "Husk mig", kommer du ind. Den findes i højre spalte under listen over tidligere indlæg, så scrol ned.

Nr. 6: Kemikalier i kosten og miljøet skaber inflammation

rundt om skleroseOprettet af Anne-Kirsten Brønserud lør, oktober 13, 2012 14:48:33

Lykke er at modtage ugens grøntsagskasse og frugtpose fra Årstiderne! Alle de dejlige, livgivende grøntsager og frugter - uden rester af sprøjtegifte og med maksimalt indhold af næringsstoffer, fordi de er dyrket økologisk. (Fødevarestyrelsens sidste pesticidrapport viser, at der er giftrester i 70 % af den udenlandske, konventionelt dyrkede frugt og 38,5 % i den danske ditto. Derimod fandtes der kun sprøjtemiddelrester i 3,8 % af den økologiske frugt.)
Ved at få varerne leveret på trappestenen sparer jeg både tid og benzin; hvis man som jeg bor på landet, er der god økonomi i dét. Hvad jeg ellers behøver, bestiller jeg via nettet hos Helsam, så jeg er fri for at stå i et supermarked og blive fristet til at købe varer, jeg ikke skulle have haft med hjem. Jeg skal heller ikke bruge krudt på at læse varedeklarationer for at se, hvad varen indeholder af kemikalier, sukkerstoffer og fedtstof af dårlig kvalitet, for Helsam’s økologiske varer indeholder ikke den slags.

Det motiverer mig til at leve økologisk at vide, at kemikalier forværrer min tilstand. Den amerikanske læge Alejandro Junger (specialist i intern medicin og kardiologi) skriver i sin bog ”Ren krop - sund krop”, at der ligger en kronisk inflammationstilstand til grund for mange af de sygdomme, der er blevet epidemier i dag, f. eks. kræft, hjerte-kar-sygdomme, diabetes og autoimmune sygdomme.

Inflammation er en naturlig og hensigtsmæssig proces i vores immunforsvar (som du kan læse om side 30 - 35 i min bog ”Rundt om sklerose”), men hvis der konstant er ”tændt for” inflammationen, kan den blive kronisk.
Junger er blot én af mange, som påpeger, hvor belastende det er for os, at vi dagligt er udsat for en meget stor mængde tilsætningsstoffer og kemikalier. Når kroppen konstant er udsat for sådanne irritationskilder, er der tændt for inflammationsresponsen overalt i blodet hele tiden. Det stimulerer kroppens immunsystem til at blive hyperaktivt og begå fejltagelser i, hvad det bekæmper; det begynder at angribe kroppens egne celler og væv; f. eks. nervernes myelin. Desuden ophobes mange af giftstofferne i fedtrigt væv, f. eks. hjernen - hvorved der opstår neurologiske forstyrrelser.

Mange af kemikalierne kan vi ikke undslippe; hvis man bor i en storby, indånder man kvælstofoxidgasser, der sammen med de ultrafine partikler fra bil-os trænger ned i luftvejene. Andre kemikalier bestemmer vi selv, om vi vil have i os, og vi kan sørge for at spise en kost, som fremmer udskillelsen af kemikalier. Udskillelsen kan også fremmes ved hjælp af kosttilskud - og ved hjælp af specielle udrensningskure; f. eks. dén som Junger beskriver i sin bog ”Ren krop - sund krop” eller på en af de måder, jeg beskriver i min bog ”Rundt om sklerose”.

Den konstante kemikalie-belastning er ikke bare væsentlig i relation til sklerose (se ”Rundt om sklerose” side 117 - 130), men også i relation til en lang række andre sygdomme. F. eks. handler mange af de ting, vi kan gøre for at reducere risikoen for brystkræft, om at undgå kemikalier; se listen herunder, som jeg har fra www.breastcancerfund.org.
(Hvis du vil ind og kigge selv, så klik på “Reduce Your Risk” i bjælken øverst. Ved mange af anbefalingerne kan man klikke på links til uddybende artikler.)

· Spis økologisk
(Ikke-økologisk frugt og grønt kan indeholde rester af sprøjtegifte, og ikke-økologisk kød og mælk kan indeholde rester af medicin og hormoner)

· Spis kun fisk med færrest mulige kemikalier (dvs. som kommer fra økologiske dambrug eller har levet vildt i uforurenede havområder)

· Spis ikke fødevarer fra dåse (der kan afgives kemikalier fra dåsens indvendige beklædning til indholdet)

· Spis sojaprodukter med måde (de indeholder naturlige østrogener, som måske kan øge risikoen for de hormonafhængige cancerformer)

· Brug grillen med forsigtighed (hvis grill-maden har fået sorte, brankede kanter skal disse skæres fra)

· Vælg sæbe, shampoo, tandpasta, kosmetik, etc. uden kemikalier

· Vælg opvaskemiddel, vaskepulver, rengøringsmidler, etc. uden kemikalier

· Undgå blegede produkter såsom hvidt toiletpapir eller kaffefiltre; køb kun produkter hvorpå der står ”fri for klor”

· Brug ikke insektgifte; sprøjt f. eks. ikke med fluegift

· Køb ikke tøj, som skal renses

· Pas på strålerne fra mobiltelefoner og trådløst internet

· Lad være at ryge og undgå steder med cigaretrøg

· Ophold dig i solen med omtanke; undgå f. eks. solen i de timer midt på dagen, hvor den er stærkest

· Brug ikke almindelig solcreme (som er fyldt med kemikalier)

· Hormonbehandling i overgangsalderen er knyttet til en signifikant øget risiko for brystkræft, så benyt naturlige metoder i stedet