rundtomsklerose

rundtomsklerose

Om denne blog

Jeg vil via denne blog dele nyheder, erfaringer og overvejelser om sklerose og relaterede emner med dig.

For at kunne skrive en kommentar skal du tilføjes som bruger; send mig din e-mail adresse, hvis du ønsker dét. Brugere kan logge sig ind med deres e-mail adresse og adgangskoden: rundtomsklerose. Når du klikker på den lillebitte, sorte trekant til højre for "Husk mig", kommer du ind. Den findes i højre spalte under listen over tidligere indlæg, så scrol ned.

22. Exceptionelle sygdomsforløb

rundt om skleroseOprettet af Anne-Kirsten Brønserud tir, maj 21, 2013 13:04:36

Hvad kendetegner mennesker, som gennemgår usædvanligt vellykkede behandlings-forløb?

De underkaster sig ikke den dom, der ligger i diagnosen, men bevarer optimismen.

De insisterer på at bestemme over deres egen krop og selv være aktive.

De skaffer sig viden om deres sygdom og dens forskellige behandlingsmuligheder.

De tager ansvar og sammensætter deres eget behandlingsprogram.

De vælger alternativ behandling i stedet for eller i kombination med den konventionelle behandling.

De analyserer mulige årsager, f. eks. fysiske og psykiske belastninger i fortiden.

De ændrer på både fysiske og psykiske ting.

De begynder at prioritere anderledes og drage omsorg for sig selv.

De ser deres sygdomsforløb som en læreproces og gennemgår en personlig udvikling.

Dette fremgår klart af en ny bog, hvor otte mennesker med exceptionelle sygdomsforløb fremlægger oplevelser, tanker og erfaringer. ”Alternative veier. Pasienter med eksepsjonelle sykdomsforløp” er skrevet af forskerne Tove Kruse og Anita Salomonsen på et letforståeligt norsk (omtalt i febrar-marts nummeret af ”Magasinet”). Bogen rummer interessante afsnit omkring forskning og sundhedspolitik, men størstedelen udgøres af de personlige beretninger. Disse er hentet fra ”Register for Exceptionelle Sygdomsforløb”, som blev oprettet i 2002 ved Universitetet i Tromsø og et årti senere havde registreret 346 patientforløb fra Norge, Danmark og Sverige. Se www.nafkam.no

På trods af de ovenfor nævnte fællestræk kan det enkelte menneskes vej til bedre helbred være ret forskellig - som det ses af de personlige beretninger, hvoraf to er fra mennesker med sklerose. Den ene er fra en kvinde, som det første årti med diagnosen tog imod, hvad det konventionelle sundhedssystem tilbød, men som efter år med stærke bivirkninger af interferon-behandling stoppede med medicinen og gik i alternativ behandling.

Hendes symptomer før alternativ behandling: delvist lammet i det ene ben, koordinationsproblemer med den ene hånd og følelsesløshed i huden på armen, var blind på det ene øje, kunne ikke sove for nervesmerter i benene og ansigtet, havde store koncentrations- og hukommelses-problemer og måtte bruge kateter for at lade vandet.

Hvad gjorde hun?

Hun gik til psykolog i to år og tog så på kursus og behandlingsophold hos Brunes i Sverige, hvis program omfatter kost, D-vitamin og B12-vitamin, udrensning af tungmetaller, terapi samt medicin og kostttilskud til øgning af signalstofferne i hjernen. Gennem to år lå hun hver dag i 3-5 timer i et mørkt og stille rum for at lukke lys og lyde ude og derved hvile hjernen. Hun holdt op med ”at leve som før” og begyndte at undgå alt som stresser samt fik fjernet sine amalgam-tandfyldninger.


Efter de alternative behandlinger kunne hun tisse selv, genvandt følelsen i huden på den lammede arm (efter 20 indsprøjtninger med B12-vitamin), blev smertefri (for første gang i 11 år), genvandt evnen til at tænke og huske normalt. I dag har hun ”kun” gangproblemer og træg mave.

Den anden beretning er fra en mand, som med det samme vendte det konventionelle system ryggen og søgte sin egen behandlingsvej.

Symptomer før: i en lang periode var han så svag, at han var nødt til at bruge kørestol; havde problemer med at styre vandladning og afføring.

Hvad gjorde han?

Brugte fysioterapi og akupunktur, tog vitaminer og mineraler, brugte i en periode monosakkarider (tørret, ekstraheret druesukker) som han senere erstattede med en kombination af blåbær, Rosenrod og Ginseng, ændrede sin kost (udelod alle mælkeprodukter, hvidt sukker, kaffe og svinekød; gik over til kylling, oksekød, elg-kød, fisk, økologiske grøntsager og frugt i store mængder) og fik fjernet amalgam-tandfyldningerne. Han trænede fysisk i op til 70 timer om ugen i næsten 18 måneder!! Trappede først ned da han følte, at han gik fint uden krykker.

Efter: I dag har han genvundet sin styrke og balance og går uden hjælpemidler; halter dog lidt. Lever et fysisk aktivt liv og kan være i gang 14 - 16 timer i døgnet.

Forskerne kommenterer forskellen i konkrete veje til helbredelse således: ”Like lite som sykdom skyldes én enkelt årsak, finnes det generelle veier til bedring eller helbredelse. En kompleks, sammensatt årsaksforståelse åpner opp for at mangfold av innsatsmuligheter som den enkelte selv må manøvrere i ut fra de erfaringer vedkommende har og stadig tilegner seg. Pasientene identifiserer de mønstrene i fortiden, som har gjort dem syke, og de bestemmer seg for å endre disse mønstrene.” (side 144)

Dette er kort sagt en inspirerende bog, som opfordrer os til at finde vores egen ”alternative vej”.

(Den kan lånes på danske biblioteker eller købes på kundeservice@gyldendal.no)